Vaccineteknologier

Forskere over hele verden har arbejdet på at udvikle effektive og sikre covid-19-vacciner, som kan være baseret på forskellige vaccineteknologier, og der arbejdes fortsat på at udvikle nye vaccinetyper. Her kan du læse mere om fire forskellige vaccineteknologier.

RNA-baserede vacciner

RNA-vacciner virker ved, at en kopi af et stykke arvemateriale (RNA), fra en coronavirus, skydes ind i en muskel, hvorefter den trænger ind i kroppens celler og programmerer dem til at fremstille et molekyle, som er nøjagtig magen til det, der sidder på virussens overflade som små pigge. Dette giver anledning til et immunrespons mod SARS-CoV-2.

RNA-vacciner (Cominarty og Spikevax) er et nyt vaccineprincip, som er anvendt til mange millioner mennesker under pandemien, og som har vist sig at være meget effektive til at forhindre alvorlig covid-19-sygdom. Der er nu også udviklet variantopdaterede vacciner, som ud over den originale Wuhanstamme også indeholder forskellige omikronstammer, fx BA.1 eller BA.4-5.

Vektorbaserede vacciner

I vektorbaserede vacciner (Vaxzevria og Jcovden) sættes de dele af SARS-CoV-2-virus, der koder for det protein (Spike), som virus bruger til at inficere kroppens celler med, ind i en anden virus, som ikke giver sygdom. Efter vaccination vil celler i kroppen selv producere spikeproteinet, som vil give anledning til et immunrespons mod SARS-CoV-2.

De vektorbaserede vacciner er en relativt ny måde at fremstille vacciner. Der er hidtil kun produceret én vaccine baseret på en sådan ”platform” nemlig en ebolavaccine. Disse vacciner har kun været anvendt i Danmark i begrænset omfang, da det viste sig, at de sjældent kunne give anledning til dannelse af alvorlige blodpropper og et lavt antal blodplader (VITT-syndrom).

Subunit vaccine

I subunit vacciner (Nuvaxovid) bruges en lille del af virus, i dette tilfælde, spikeproteinet, som tilsættes et hjælpestof (adjuvans), som vil give anledning til et kraftigere immunrespons.

Subunit-vacciner er en meget udbredt vaccinetype, og samme princip anvendes i fx kighoste vaccinen. Covid-19 vaccine af denne type er blevet leveret til SSI, men er endnu ikke blevet anvendt i vaccinationsprogrammet mod covid-19.

Inaktiveret vaccine

I inaktiverede vacciner (covid-19-vaccine Valneva) bruges hele SARS-CoV-2-virus i en inaktiveret form, som tilsættes et eller flere hjælpestoffer (adjuvans) for at give anledning til et kraftigere immunrespons.

Inaktiverede vacciner er en meget udbredt vaccinetype, og samme princip anvendes i fx poliovaccinen. Covid-19-vaccine af denne type er blevet leveret til SSI, men er endnu ikke blevet anvendt i vaccinationsprogrammet mod covid-19.

Læs mere

Læs mere om udviklingen af covid-19-vacciner på WHO's hjemmeside og på Centers for Disease Control and Prevention's hjemmeside.

Se også Lægemiddelstyrelsens side om godkendelse af covid-19-vacciner.